想讓暑假過得充實一點? 

暑假如何安排時間? To Do List 裡面有做義工這一項活動嗎? 雖然暑假是青年最「忙」的時間,但義工服務不會因為大家「忙」而停步,所以今個暑假,記得約定朋友一齊做義工啊! 做義工幫人同時,自己亦會有不同的「義」外收獲。「學習服務,服務學習」。

 

Do 義工Sss 系列 - 動物義工

【召集各位充滿愛心的你們,加人動物義工行列】

當大家都準備迎接美好嘅暑假,但喺其實我哋四周圍都仲有好多流浪動物無家可歸㗎。所以鐘意小動物嘅你哋喺時候伸出援手,一齊去探望流浪小動物。快啲叫埋你身邊嘅朋友,一齊嚟報名啦!

義工服務日期: 2019-07-13

立即報名

 

暑期義工服務系列2019 - 惜食堂

【人人齊獻愛心飯,助人助己好溫暖~】

「惜食堂」正招募一批有心嘅義工一齊出動去派飯盒俾有需要嘅人,由食物處理、預備飯盒、派發膳食,通通一手包辦。一齊宣揚拒絕浪費,環保由我做起!

義工服務日期: 2019-07-22 及 2019-08-12

立即報名

 

BB學堂 - 暑期義工服務計劃

【學習幼兒教育】

喜歡幼兒教育嗎? 透過今次暑期義工服務計劃,讓義工有機會帶領幼兒班組及活動,培養責任感及與人溝通技巧。

義工服務日期: 由2019-07-22開始

立即報名

 

【義工增值】建造業創新及科技應用中心 (CITAC) 體驗遊

【探索新科技之旅】

如果你對資訊系統、土木工程或材料科學有興趣, 歡迎你參加建造業創新及科技應用中心 (CITAC) 嘅體驗遊!  「好義配」義工優先接受申請。

義工活動日期: 2019-08-01

立即報名

 

V-Studio 2019 - Summer 義工訓練計劃

【用策劃者的身份體驗義工活動】

三天的義工訓練計劃透過義工學習、培訓、社會實驗、服務體驗、義工服務策劃及分組匯報, 訓練義工多角度思考

義工活動日期: 2019-08-09, 10 及 11

立即報名

 

山系愛好者 - 馬鞍山

【行山打卡都可以做義工?】

香港近年行山成為風潮,一些行山熱點還「多人過旺角」。郊野日漸不勝負荷,「無痕山林」的概念漸漸受到重視。我們帶領大家遊歷郊野「打卡」的熱點,嘗試保持「打卡」地方的完好,做到「打卡」不留痕。

義工服務日期: 2019-08-12

立即報名

 

鄰舍動物拍攝(全港)

【為街貓留影】

你哋對街貓嘅印象係咩呢?其實每一隻都有獨特而且複雜嘅性格同喜惡,往往被佢地嘅故事所塑造出嚟。透過攝影,義工有機會探訪流浪貓之餘,更可以了解佢哋嘅另一面。

義工服務日期: 2019-08-13

立即報名

 

織出愛.義工樂

【用冷線織出愛心】

冷線除了可以織冷衫其實仲可以製造不同的裝飾品,活動理念為希望透過不同顏色的冷線,為住在老人院的長者增添生氣,營造有活力的環境!

義工服務日期: 由2019-08-19開始

立即報名

 

海岸清潔日 Clean Shorelines | 西貢龍蝦灣 | 義工招募

【Protect Our Home, Protect Our Ocean】

與環保署及環保促進會合辦,海岸清潔日2019,我們將會於8月24日去到西貢龍蝦灣進行清潔海岸大行動。 今個夏天,義工們一齊合力將我地嘅海岸還原啦!

義工服務日期: 2019-08-24

立即報名

 

「2019面不紅研究計劃@Famplus2」創新性教育義工招募 義工增值

【推動「創新性教育」】

原來睇電影,玩遊戲都可以學到性教育㗎!家計會最近正招募新一輪義工以工作坊同埋實踐日嘅形式協助宣傳「創新性教育」

義工服務日期: 2019-08-24

立即報名

 

「無聲的祝福」手語會活動義工

【以手表達,用心聆聽】

義工有機會體驗「無聲的遊戲」,並協助帶領組別活動,歡迎對手語有興趣的義工參加,與手語會的朋友一起學習手語,推廣手語 ! 

義工服務日期: 2019-08-25

立即報名

 

Story Playback 互動故事劇場 (第9期訓練)

【講故佬試咪!】

專業主持人喺台上「爆肚」唔要得,但喺即興劇就爆爛個肚都得!加入我哋嘅創意團隊,創作獨一無二嘅劇本向區內鄰舍傳遞人生百味,為老人同小朋友帶來歡樂!

義工服務日期: 2019-08-30

立即報名

 

A Plastic Ocean Foundation - 展覽導賞員義工

【海洋塑膠污染有幾嚴重?】

想為改善海洋塑膠污染出分力嗎? 就算唔係落手落腳,都可以透過教育改善大眾對待塑膠的態度。

義工服務日期: 由2019-08-03起

立即報名

 

與少數族裔小朋友遊赤柱

【香港深度游】

暑假緊係要出去玩啦,大家可能去過赤柱都知呢到環境好靚! 今次義工活動有機會帶少數族裔小朋友去遊赤柱,同佢地一齊過一個難忘的暑假! 

義工服務日期: 2019-08-03

立即報名

 

「恒生—聖雅各福群會青年職學平台」—「I am…」

【招募升學達人】

當年升學有無面對過呢D問題? 
如果有機會,你會唔會想鼓勵一班師弟妹一邊分享自己經歷,一邊協助佢地解決難題? 一齊加入升學達人行列啦!

義工服務日期: 2019-09-01

立即報名

 

 

<<瀏覽更多義工活動>>